חיפוש

הדרכות מקצועיות

 הרצאה העוסקת במקור הדגים באקווריום, כלומר, מהיכן מגיעים הדגים? ההבנה לגבי מקור מוצאם עשויה לסייע לנו לחקות את סביבתם הטבעית ובכך, לשפר מאוד את תנאי המחייה שלהם. ההרצאה ניתנה ב”זום” במהלך “מלחמת חרבות הברזל”

 מלחמה היא תופעה מסיבית חסרת תקדים, אשר משפיעה בצורה ישירה ועקיפה על תחום דגי הנוי בישראל, על הדגים עצמם ואפילו עלינו, המגדלים והחובבים. לפניכם הרצאת זום שערכנו במהלך חודש נובמבר 2023, בזמן “מלחמת חרבות הברזל”, העוסקת בהשפעות הללו

ניתן ללמוד לא מעט מעולם בעלי החיים בכלל ועולם הדגים בפרט, גם על אסטרטגיות הגנה ותקיפה. צירפנו עבורכם הרצאה נוספת שערכנו, העוסקת בהשתלשלות המלחמה בראי הביולוגיה האבולוציונית או במילים אחרות, מה ניתן ללמוד מהדגים על מלחמה. ההרצאה ניתנה ב”זום” במהלך “מלחמת חרבות הברזל”.

במפגש הפתיחה, נתאר בקצרה את תוכן ההשתלמות כולה ואת חשיבותו הרבה של החמצן עבור הדגים. העדר חמצן במים, הוא הגורם הראשון לתמותת דגים, ולכן בחרנו להתחיל איתו את ההשתלמות. בשיעור נשוחח על התמוססות חמצן במים, הגורמים לירידת ריכוזו וכיצד כל אלה משפיעים על דגי הנוי שלנו. 

מפגש שני בהשתלמות. מלאנו את האקווריום או בריכת הנוי שלנו במי ברז, או החלפנו מים במיכל. האם עלינו להשתמש באנטיכלור, או שזו אגדה אורבנית, ואיך כל זה קשור לזימים ולאמוניה?

מהן הסכנות הגלומות בכלור ומדוע שיטות העבר לנידוף כלור, כבר אינן עובדות היום?

 במפגש השלישי בסדרה, נשוחח על הרוצח השקט באקווריום שלנו. איך, בלי שום סימנים מקדימים, רמות האמוניה עלולות לטפס במיכל ולגרום לתמותה מסיבית של דגים. נלמד על הסיבות להצטברות אמוניה, חשיבות שמירת מחזור חנקן תקין ועל ה’סייקל’ המפורסם. נלמד כיצד לתקוף את אותו הרוצח לפני שיתקוף את הדגים שלנו.

במפגש הרביעי שלנו, נשוחח על כמויות הדגים במיכל. ננסה ביחד, לתת בידי המגדל כלים בסיסיים וכללי אצבע, על מנת להבין כמה דגים ניתן לאכלס במיכל שלו ומהם השיקולים בכלל לאיכלוס נכון. נבין את הקשר בין כמות הדגים, לא רק לנפח המיכל, אלא גם לסינון לאיוורור ולאופי המגדל עצמו.   

מפגש חמישי בהשתלמות. מגדל טוב, הוא מגדל הדואג לאיכות המים במיכל. בשיעור הזה, נשוחח על הפרמטרים שחשוב לבדוק במים, ומהם הערכים שחשוב לשמור עליהם. נבין, כי ערכי מים תקינים מסייעים לנו להימנע מהתפרצות מחלות. בשפה קלילה וציורית ננוע בנבכי מדע הכימיה של המים. 

במפגש השישי בהשתלמות, ננסה לענות על שאלות כמו: מדוע מתים לי דגים? למה הדג נראה לא טוב? האם הוא חלה אצלי, או אולי הבאתי חולה מהחנות? בשיעור נתאר את גורמי המחלה העיקריים, הדרכים להימנע ממחלות בדגים וכמובן, כיצד לטפל, כאשר הן, לדאבוננו, פורצות. 

מפגש שביעי בהשתלמות. כל מגדל בעל בריכת נוי או אקווריום, מתמודד עם אצות. במפגש הזה, נשוחח על סוגי אצות, הימנעות מהתפרצותן וכמובן, חומרים ואסטרטגיות שיסייעו לנו במלחמה בהן. זהו תוכן חובה עבור כלל בעלי בריכות הנוי.  

במפגש השמיני בסדרה, נשוחח על התגשמות של חלום! אומנם הנדסה גנטית, תמיד נשמעת לנו כמו עתיד רחוק המתקיים בסרטי מדע בדיוני, אך למעשה היא כבר כאן. במפגש הנוכחי, נספר את סיפורם של החלוצים- הדגים המהונדסים גנטית. נבין את המשמעות האדירה של פריצת הדרך במישור המוסרי ומדעי וננסה לנחש, מה צופן לנו העתיד. 

התשיעי בהשתלמות, נתאר את ההשפעה של אור וחושך על השעון הביולוגי של דגים. נבין מהי ההשפעה של מנורת האקווריום על דגים במובנים רבים, כמו: רבייה, אגרסיביות, תאבון ועוד. שמנו בידי המגדל מספר כלים לבחירת משך, סוג ועוצמת התאורה, על מנת לאפשר תנאי גידול מיטביים.  

במפגש האחרון בסדרה, נציין מספר תופעות בעולם החיי, המאירות באור שונה את התאוריה המקורית של צ’ארלס דרווין לגבי הברירה הטבעית. נציג מקרים הנראים מנוגדים לחלוטין לקביעותיו של דרווין וננסה להעלות מתוכם עקרון משלים: עקרון ההכבדה, אשר תואר רבות ע”י פרופסור אמוץ זהבי. בפרק הנוכחי, נכיר את העיקרון טוב יותר, בזכות שיעורים שמעבירים לנו הדגים וננסה להבין מה כל זה מספר לנו דווקא עלינו.

המזון שדחפו לכם ליד הוא טוב או רע להם? אולי אפשר לחסוך ולתת לדגים בונזו?
ד”ר גל הרצוג מחוות סנפירים יעשה לכם סדר כדי שהדגים שלכם יהיו שבעים ונינוחים

0
העגלה שלך

הרשמו לניוזלטר שלנו